عفونت دندان چیست؟
عفونت دندان
انواع عفونت دندان
عوامل ایجاد کننده عفونت در دندان
علائم عفونت دندان
خطرناک ترین علائم عفونت دندان
درمان عفونت دندان
درمان های خانگی برای عفونت دندان
ثابت ماندن رنگ کامپوزیت دندان، عاملی مهم در موفق بودن ترمیم های کامپوزیتی به شمار می رود. اگر در مدت زمان کمی پس از درمان رنگ کامپوزیت ها تغییر نماید، منجر به شکست درمان و عدم رضایت بیمار می شود. ثابت ماندن رنگ کامپوزیت ها به ویژه در قسمت های جلوی دندان که از لحاظ زیبایی مهم هستند، اهمیت فراوانی دارد. تغییر رنگ کامپوزیت دندان ممکن است به علت عوامل بیرونی از قبیل تغذیه فرد و نوشیدنی هایی مانند قهوه باشد. همچنین تغییر رنگ کامپوزیت امکان دارد به دلیل جنس ماده کامپوزیتی اتفاق بیفتد. تغییر رنگ کامپوزیت دندان در اثر نوشیدن قهوه از دغدغه های فکری بسیاری از بیماران می باشد. البته می توان از این تغییر رنگ پیشگیری کرد و در صورت تغییر رنگ کامپوزیت ها با مراجعه به داندانپزشک به راحتی آن را رفع کرد و زیبایی لبخند خود را مجددا به دست آورد.
از خدمات دندانپزشکی سیمادنت میتوان به ارتودنسی ، اصلاح طرح لبخند ، ایمپلنت اضاره کرد.
کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان از شیوه های جدید درمان و اصلاح طرح لبخند می باشد که طرفداران زیادی نیز دارد. در حقیقت کامپوزیت، ترکیبی از ماده ماتریکس رزینی به شکل خمیر است که با استفاده از تابش نور روی دندان ها قرار داده می شود. از کامپوزیت برای ترمیم دندان های شکسته و نیز رفع لکه ها و مرتب کردن آنها استفاده می شود که باعث زیبایی دندان ها و طرح لبخند می شود. با استفاده از این روش، زیباسازی دندان ها سریع و ماندگار بوده و معمولا بدون ضرر می باشد زیرا اکثرا بدون تراش دندان انجام می شود. بیماران بیشتر خواستار کامپوزیت کردن دندان های جلویی هستند که این کار برای پر کردن جزئی دندان ها، برطرف کردن ایراد و زیباسازی دندان هایی که در معرض دید هستند انجام می شود. در این میان درخواست برای کامپوزیت دندان های جلویی به منظور سفید و یکدست کردن آنها که به آن لبخند هالیوودی می گویند، بسیار زیاد است. زیباترین و ایده آل ترین حالت این است که کامپوزیت برای 8 دندان جلویی بالا و 8 دندان جلویی پایین صورت گیرد. پس از انجام کامپوزیت مهمترین مسئله دوام و عدم تغییر رنگ کامپوزیت ها می باشد.
تاثیر قهوه بر تغییر رنگ کامپوزیت دندان
در ارتباط با اندازه اثرگذاری نوشیدن قهوه بر تغییر رنگ کامپوزیت دندان هنوز اطلاعات کاملی در دسترس نیست. اما یون های رنگ قهوه قادر هستند باعث تغییر رنگ کامپوزیت دندان شوند. طبق مطالعات صورت گرفته در ارتباط با اثر قهوه بر عوض شدن رنگ کامپوزیت ها، دو عامل PH و شکر موجود در قهوه بیشترین تاثیر را بر روی عوض شدن رنگ دندان ها و کامپوزیت ها دارند. هر چقدر میزان PH در محلول پایین تر باشد، موجب تخریب سطحی بیشتر شده و در نتیجه رنگدانه بیشتری جذب می نماید.
شکر موجود در قهوه نیز باعث زیاد شدن چسبندگی رنگدانه می شود و تغییر رنگ کامپوزیت ها را تسریع می بخشد. معمولا مصرف نوشیدنی های رنگی و دخانیات می تواند به مرور باعث تغییر رنگ دندان ها شده و دندان ها زیبایی خود را از دست بدهند. هر اندازه فرد قهوه بیشتری در طول روز بنوشد، تغییر رنگ دندان نیز بیشتر خواهد بود. البته مسواک زدن می تواند میزان تغییر رنگ را تا حدود زیادی کاهش دهد.
بررسی اثر قهوه بر تغییر رنگ کامپوزیت ها
در یک مطالعه آزمایشگاهی بر روی سه نوع کامپوزیت، میزان اثرگذاری قهوه بر عوض شدن رنگ آنها مورد آزمایش دقیق قرار گرفت تا میزان اثرگذاری قهوه بر هر یک از آنها مشخص گردد. این آزمایش بر روی سه گروه ده تایی از آن سه نوع انجام گرفت. طبق نتایج بدست آمده، اندازه تغییر رنگ کامپوزیت ها در نتیجه برخورد با قهوه، تفاوت معناداری در مقایسه با رنگ نخست کامپوزیت ها داشته است و این از لحاظ کلینیکی غیر قابل قبول می باشد. تصور کنید هر فرد به طور میانگین 4 فنجان قهوه در روز بنوشد و نوشیدن هر فنجان یک دقیقه طول بکشد. هر شبانه روز قرار گرفتن نمونه کامپوزیت در قهوه برابر یک سال مصرف قهوه تخمین زده می شود و اینگونه می توان تاثیر سالانه قهوه بر هر نوع کامپوزیت دندان را به طور تقریبی اندازه گرفت. البته این نتایج برای همه یکسان نبوده و برای افراد مختلف ممکن است تفاوت داشته باشد.
بیشترین تغییر رنگ کامپوزیت در اثر قهوه
طبق آزمایشی که بر روی سه نوع کامپوزیت دندان صورت گرفت، میزان تاثیر قهوه روی رنگ کامپوزیت ها مشاهده گردید. در این آزمایش سه نوع کامپوزیت Herculite XRV Ultra، Grandio و Z350 XT به شیوه اسپکتروفوتومر مورد بررسی دقیق قرار گرفتند. بر اساس نتایج نهایی آزمایش، هر سه نوع کامپوزیت حاضر در این آزمایش تغییر رنگ دادند و این از نظر کلینیکی غیر قابل قبول بود. میزان اثرگذاری قهوه بر روی این سه نوع کامپوزیت متفاوت بود. کامپوزیت نوع Z350 XT تغییر رنگ بیشتری نسبت به دو نوع دیگر از خود نشان داد. و در کامپوزیت Herculite XRV Ultra کمترین تغییر رنگ مشاهده گردید.
جلوگیری از تغییر رنگ کامپوزیت
درست است که قهوه می تواند منجر به تغییر رنگ دندان ها شود اما می توان با رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت از دندان ها از تغییر رنگ آنها، کمی جلوگیری کرد. کسانی که قهوه می نوشند و یا سیگار و قلیان می کشند برای پیشگیری از تغییر رنگ دندان های خود، می توانند از خمیر دندان های ساینده که به آن خمیر دندان مخصوص سیگاری ها گفته می شود، به صورت بسیار محدود و به دفعات کم استفاده نمایند. این نوع خمیر دندان به علت اینکه در مقایسه با سایر خمیر دندان ها مواد ساینده بیشتری دارد، بهتر است بیشتر از 2 بار در هفته استفاده نشود. البته باید بدانید که انجام کامپوزیت و لمینت دندان و محافظت از آن به معنی عدم مصرف چای و قهوه نیست. بلکه منظور عدم زیاده روی در مصرف این مواد و رعایت بهداشت دهان و دندان به شکل صحیح و همچنین استفاده از مسواک و نخ دندان می باشد. مصرف نوشیدنی ها با استفاده از نی نیز به ثبات رنگ دندان ها کمک شایانی می نماید.
پس از تغییر رنگ کامپوزیت دندان چه باید کرد؟
اگر متوجه تغییر رنگ کامپوزیت دندان خود شدید، سریعا به دندانپزشک مراجعه نمایید تا علت تغییر رنگ را تشخیص داده و درمان مناسب انجام گیرد. پس از اینکه دلیل تغییر رنگ کامپوزیت مشخص شد، به راحتی می توان آن را رفع نمود. در اکثر اوقات روش پولیش کردن برای برطرف کردن تغییر رنگ کامپوزیت دندان جواب می دهد. اگر تغییر رنگ بسیار شدید باشد و به وسیله پولیش کردن برطرف نشود، دندانپزشک برای برطرف کردن آن شیوه های تخصصی تر را به کار می برد. در نظر داشته باشید که در انتخاب دندانپزشک خود بسیار دقت نمایید زیرا دندانپزشک تاثیر زیادی در نحوه انجام کامپوزیت و زیبایی دندان های شما و نیز برطرف کردن تغییر رنگ آن خواهد داشت. با رعایت کردن نکات بهداشتی و مراجعه منظم به دندانپزشکی، دندان های شما سفید و یکدست باقی مانده و لبخندی زیبا و جذاب خواهید داشت. همچنین چکاپ دوره ای کامپوزیت ها در نگهداری بیشتر و بهتر آنها موثر خواهد بود.
از خدمات دندانپزشکی سیمادنت میتوان به ارتودنسی ، اصلاح طرح لبخند و ایمپلنت اشاره کرد.